Zwanger?

Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap doorlopen met een tandvleesontsteking hebben een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met te laag geboortegewicht dan vrouwen die wel hun tandvleesontsteking vroegtijdig laten behandelen.

Vrouwen die zwanger willen worden zouden hun tandvlees moeten na laten kijken of er geen ontstekingen zijn.

Het advies om goed je gebit te verzorgen als je zwanger bent zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het advies om dan niet te roken en alcohol te gebruiken.

Tot de 35e week heeft het behandelen van tandvleesontsteking nog positieve gevolgen voor het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte.

Wat verandert er allemaal?

Door hormoonveranderingen tijdens je zwangerschap heb je meer kans op ontstekingen in je mond. 
Tijdens de zwangerschap is er ook een betere doorbloeding van het lichaam waardoor je tandvlees sneller gaat bloeden en gevoeliger is als het niet voldoende gereinigd wordt. 

Door een veranderd eetpatroon tijdens de zwangerschap kunnen gaatjes sneller ontstaan. Je eet wellicht meer zoetigheden en/of je hebt meer eet- en drink-momenten (zoetmomenten), waardoor het gebit vaker en aan meer suiker wordt blootgesteld. Suiker is de voeding voor bacteriën in de plaque die gaatjes veroorzaken. 
Het nuttigen van suikervrije producten en het drinken van water kan helpen om je honger gevoel te stillen. 
Dit alles heeft een effect op je mondgezondheid.

Een mondhygiënist kan er voor zorgen om ontstoken tandvlees te voorkomen en te verhelpen.